Toshie Shihan, 6 dan

På Gojukais europeiska läger i Bern fick jag möjligheten att ställa några frågor till Toshie Futawatari Shihan, 6 dan. Förutom teknisk skicklighet imponerar Toshie Shihan med vänlighet, humor och vad som tycks vara outsinlig energi. Toshie Shihan arbetar heltid som instruktör i Tokyo.

Sempai Emma t v intervjuade Toshie Shihan i samband med Gojukais europeiska läger i Bern.
Sempai Emma t v intervjuade Toshie Shihan i samband med Gojukais europeiska läger i Bern.

Vid vilken ålder började Shihan träna Karate-Do?
Jag var 22 år gammal.

Har Shihan tävlat?
Jag tävlade i både kata och kumite men slutade när jag fyllde trettio. Bland de finaste meriterna var guld i kata på mästerskapen för All Japan Goju-Kai Association och en femteplats i kumite på mästerskapen för Japan Karate-Do Federation.

Tror Shihan att det finns någon motsättning mellan ”tävlingskarate” och traditionell Karate-Do?
Att tävla var för mig ett sätt att gå vidare och fördjupa min kunskap i Karate-Do. Träningen bör innehålla både kata, kihon och kumite. Då är tävlandet en del av det stora hela.

Vill Shihan ge sin syn på det viktigaste i våra andningskator Kata Sanchin och Kata Tensho?
Att andning och tekniker är i harmoni. Och naturligtvis – fokus och koncentration. Dessa kator tränar musklerna, får i gång energiflödet och är mycket bra mental träning.

Vilken sorts träning tycker Shihan bäst om? Har det förändrats under åren?
Nu är det ungefär 70% kata och 30% kumite. Jag tycker om att träna kata och det totala fokus som det kräver. När jag undervisar vill jag gärna hinna prata med barnen och även föräldrarna, då trivs jag med träningen.

Vad är det viktigaste Shihan har lärt sig från Karate-Do?
Jag har lärt mig genom att vara instruktör. Det viktigaste är styrka och vänlighet. Är man tillräckligt stark på insidan kan man alltid vara vänlig mot sina elever.

Emma Helgesson

Lämna ett svar