Karin på träning i Japan

Den 11 februari flög jag och Sensei Peter, från systerklubben Goju-kai Alvik, till Tokyo, Japan för att träna med Saiko Shihan. Sensei Peter skulle också gradera på denna resa. Under de knappa tre veckor vi var där hann vi uppleva mycket och det blev en fantastisk resa för oss båda med mycket träning men också lite sightseeing.

Karin tränar i Hombu dojo.
Karin tränar i Hombu dojo.

Vi var med på de ordinarie träningarna i med Saiko Shihan fem dagar i veckan, vilket var kul och givande. Träningarna var väldigt varierade och inkluderade ofta allt från basics, kata och kumite. Vi blev varmt mottagna av Saiko Shihan och hans fru och dem som tränade där. Vi kände oss snart som hemma i gruppen, trots att undervisningen var på japanska. På onsdagförmid-dagarna deltog vi träningspass med Saiko Shihan som mer fokuserade på andning och långsamma rörelser, vilket var nyttigt för mig. En stor del av dagarna tränade vi själva i dojon dagtid, vilket var ett bra tillfälle att gå igenom de många saker vi hade gjort på träningen med Saiko Shihan.

Vi fick också den fantastiska möjligheten att ett par gånger få träna enskilt med Saiko Shihan. Jag var väldigt nervös första gången. Vi gick igenom grundtekniker, kihon-ido och kata, och det var väldigt givande men krävande. Det var otroligt inspirerande pass för oss båda.

När två veckor hade gått av vår resa var det dags för Sensei Peters gradering. Graderingen skulle börja kl. 18.00 men vi var på plats kl. 16.00. Sensei Peter skulle träna före med Sensei Jaku som var Sensei Peters partner på graderingen. Sensei Jaku, 5:e dan, är sydafrikan som nu bor och arbetar i Japan och tränar i Hombu dojo.

Träningsgruppen i Hombu dojo. Karin längst upp till höger. I mitten i nedre raden sitter Saiko Shihan, längst ut till höger Sensei Peter, numera 4:e dan.
Träningsgruppen i Hombu dojo. Karin längst upp till höger. I mitten i nedre raden sitter Saiko Shihan, längst ut till höger Sensei Peter, numera 4:e dan.

Medan de tränade passade jag också på att träna lite själv. Men då hände det – once in a life-time happening – Saiko Shihan kom ut från kontoret i dojon och kom fram till mig och sa: ”Visa mig Seipai”. Vilket jag gjorde och sen undervisade Saiko Shihan mig i en timme – enbart Seipai. Det var kul att få möjlighet att träna enskilt med honom och en möjlighet att ställa frågor. Det var en träning jag alltid kommer att komma ihåg som något väldigt speciellt.

Klockan blev 18.00 och graderingen började. Det var bara Sensei Peter som skulle gradera och graderings-panelen bestod av Saiko Shihan och Kikuchi Shihan, (8:e dan). Jag satt som på nålar, nervöst att sitta bredvid. Graderingen började med basics och fortsatte med kata, sen var det dags för Roppon och Seipai bunkai tillsammans med Sensei Jaku. Efter detta var det dags för den vanliga träningen att sätta igång. I slutet av träningen var det dags för kumiteronder. Efter ett antal ronder blev det line-up där Sensei Peter fick gå mot ett brunbälte, en kvinna (jag), en shodan, en nidan och en sandan. Sensei Peter var nöjd med sina matcher och kunde visa olika stilar mot olika motstånd. Så vid 22-tiden på kvällen, sex timmar efter att vi hade börjat träna, fick Sensei Peter det positiva beskedet att han hade klarat graderingen till 4:e dan.

Vår resa började gå mot sitt slut, men sista kvällen fick jag möjligheten att delta i ett träningspass med Saiko Shihan tillsammans med två tävlingstjejer från universitetet som Saiko Shihan undervisar. Vi började med basics och gick sedan över till bältesträning innan vi gick vidare till kata. Dessa två tjejer var väldigt duktiga, en av dem var bland de bästa jag har sett. Det var kul att få träna bredvid dem, även om det nervöst att gå upp och visa när det väl var min tur. Men väldigt lärorikt. Det var en perfekt sista kväll på en otrolig resa.

På planet hem började vi planera för nästa resa till Tokyo. Saiko Shihan och hans fru tog väldigt god hand om oss under vår tid i Tokyo, vilket vi är väldigt tacksamma för.

Text: Karin Hägglund

Lämna ett svar