Uppsats för Sho dan: Saiko Shihan Yamaguchi

Sempai Per Östfeldt valde att skriva om IKGA:s ledare. Läs hela uppsatsen här:

Vår Chefstränare, President IKGA – Saiko Shihan Goshi Yamaguchi.

Goshi (Hirofumi) Yamaguchi kommer från en familj genomsyrad av kampkultur. Hans farfar den legendariske Goju-ryu-mästaren Gogen (Jitsumi) Yamaguchi. Hans två äldre bröder Gosei (Norimi) och Gosen (Kishio) samt hans yngsta syster Gōkyōko (Wakako) Yamaguchi var alla mycket framgångsrika och betydelsefulla utövare inom Goju-ryu. Saiko Shihan har byggt vidare på arvet från sin far och hjälpt till att utveckla och sprida stilen Goju-ryu Karate runt om i världen till var den är idag.
Saiko Shihan föddes den 28 september 1942 i Shinjing, Manchuriet. Han var den yngste sonen till Gogen Sensei och Midori Yamaguchi.

Gogen Sensei.

När Gogen Sensei tjänstgjorde som underrättelseofficer för den japanska regeringen hade han och hans familj 1939 flyttat till Manchuriet. Men när sedan ryssarna erövrade Manchuriet från japanerna tillfångatogs och skickades Gogen Sensei till Sibirien som krigsfånge 1942. Midori Yamaguchi var gravid vid den tiden.
Den gravida Midori Yamaguchi tog med sig sina söner Gosei och Gosen och vandrade flera mil tills hon så småningom kom fram till en liten by där Midori födde sin tredje son. Midori och hennes söner tog sig så småningom tillbaka till Tokyo.

Gogen Sensei släpptes så småningom och återvände till Japan från Ryssland 1947. År 1948 återupptog han sin undervisning i Goju-ryu Karate. Den unge Saiko Shihan fick då
följa med Gogen Sensei på träningspassen. Till en början satt Saiko Shihan enbart och tittade på när hans äldre bröder Gosei och Gosen tränade med de andra eleverna i dojon.1951 började Saiko Shihan själv träna, runt 8 år gammal, vid Gogen Sensei Senzoku Dojo belägen i Asakusa, som vid den tiden var ett stökigt område i Tokyo.
Före kriget hade Gogen Sensei främst undervisat i Goju-ryu i staden Kyoto. Hans första dojo i Tokyo bestod bara av ett litet rum. På den tiden var stilen Goju-ryu Karate ny i Tokyo.

Till en början gillade Saiko Shihan inte karate. Eftersom han var son till en av de mest kända karatemästarna i Japan hade han inget annat val än att träna. Det fanns inga
barnklasser på den tiden så han tränade med sina bröder i den huvudsakliga vuxenklassen. Lektionerna i dojon började sent på kvällarna.
Saiko Shihan och hans bröder tränade varje kväll. Om han inte tränade skulle han inte få sin kvällsmat (det var andra tider då). Hans relation till sin far blev mer som en student än som en sons. Det hjälpte och underlättade dock att hans äldre bröder hade gått igenom samma sak tidigare.
Under ledning av sin far utvecklades Saiko Shihan som karateka. 1957 tilldelades han sin 1:a Dan. Två år senare tilldelades han sin 2:a Dan. År 1962 hade han tilldelats sin 3:e Dan och hade blivit instruktör vid dojon.
1963 skrevs Saiko Shihan in på Nihon University för att studera filmkunskap. Men året därpå tog han en paus från sina studier för att resa till USA. Hans bror Gosen hade då etablerat en karateklubb vid San Francisco State University där Saiko Shihan fick möjligheten hjälpta till med undervisningen.

I juni 1964 skickade Gogen Sensei sin äldsta son Gosei till USA för att ersätta sin yngre bror Gosen som chefsinstruktör på San Francisco Karateklubb och Gosen återvände då till Japan för att påbörja ett nytt jobb. Saiko Shihan valde att stanna kvar i USA för att hjälpa även sin andra bror. Saiko Shihan återvände till Japan 1966 för att återuppta sina studier. Han undervisade också på olika Goju-ryu dojos runt om i landet.
1969 tog Saiko Shihan examen från Nihon University och vid samma tid blev han också instruktör på heltid vid Hombu-dojon.

Under 1970- och 80-talet undervisade Saiko Shihan vid Hombu-dojon i Tokyo. Eftersom han var duktig på engelska undervisade han många av de internationella studenter som besökte dojon. Med tiden blev han chefsinstruktör för dojon.
Den 20 maj 1989 dog Karatelegenden Gogen Sensei i Tokyo, Japan. Han blev 80 år gammal. Med Gosei som chef för sin egen förening i USA, blev Gosen chef för International Karatedo Gojukai Association (IKGA) och All Japan Karate-Do Gojukai Association.
1990 avled Gosen Yamaguchi plötsligt efter en kort tids sjukdom endast 49 år gammal. Efter Gosen Yamaguchi bortgång övertog Saiko Shihan ledarskapet för båda föreningarna.

Gohei Shihan och Saiko Shihan

Saiko Shihan och Gohei Shihan gör en uppvisning.

Under de efterföljande åren reste Saiko Shihan världen runt för att sprida kunskapen om Goju-ryu Karate genom demonstrationer och seminarier.
Saiko Shihan är känd för att ha ett mycket dynamiskt förhållningssätt till vår karatestil och hans demonstrationer av Goju-ryu har visat sig vara mycket populära och uppskattade.
Saiko Shihans långsiktiga mål är att skapa en större gemenskap oss Budoutövare emellan samt att bidra och främja fred och vänskap via vår organisation Gojukai runt om i världen.

Saiko Shihan med sin son och arvtagare Gohei Shihan.

Liksom sina bröder, Gosei och Gosen, har Saiko Shihan outtröttligt arbetat för att fortsätta arvet efter sin far Gogen Sensei. Liksom sin pappa har han fört över sin kärlek till karate till sina egna barn. Hans son Gohei Shihan har bestämt sig för att fortsätta Yamaguchi-arvet genom att följa i sin fars fotspår.

Saiko Shihan och Conny Shihan

Saiko Shihan tillsammans med Conny Shihan på träningsläger.

Källa: Patrick Donkor

Mälarhöjden 2021-12-05
Per Östfeldt

Sensei Emma på besök i Hombu Dojo, sittande: Akao Shihan, Saiko Shihan, Gohei Shihan, Sensei Emma.

Sensei Emma på besök i Hombu Dojo, sittande: Akao Shihan, Saiko Shihan, Gohei Shihan, Sensei Emma.