Ledarlyft på Bosön!

En fortsättning på förra årets satsning på våra instruktörer. Lördagen den 19: november samlades ett glatt gäng för att träna och diskutera ledarrollen.

På plats fanns Olle, Tiina, Edvin, Helena, Nathalie, Andrey och Camilla, samt Conny Shihan och Sensei Emma.

På plats i Bosöns kampsportslokal

På plats i Bosöns kampsportslokal

Från grönt bälte räknas man som instruktör i klubben och förväntas kunna hjälpa till med undervisningen. För en del passar det bra att börja tidigare, men oavsett kan man behöva lite hjälp på traven.

Under dagen gick vi igenom hur uppvärmning och träning kan se ut i både barn och vuxengrupperna. Vi delade också ut graderingskraven upp till grönt bälte som man alltid kan ha i träningsväskan – alltid redo, eller hur?

Vi pratade också om hur viktigt det är att ge feedback till dem man undervisar och vilka saker man då bör tänka på och prioritera.

Klubben bjöd på lunch i Bosöns restaurang, fräscht och gott. Med magarna fulla fortsatte vi efter lunch med träning av block och slagkombinationerna samt kata Sanchin. Kata Sanchin är hjärtat (eller ska vi säga andningen)  i Goju Ryu, att lära sig stegen är enkelt, att förstå innebörden kan ta ett helt liv.

Edvin tränar Sanchin

Edvin tränar Sanchin

Dagen avslutades med bunkai-träning och en sammanfattning av vad vi gått igenom.

Att vara instruktör är ett utmärkt sätt att lära sig mera både om karate-do och om sig själv. Man får tänka igenom både hur man ska utföra tekniker och hur man ska föra sig som människa. För vissa ligger det nära och för vissa tar det längre tid att känna sig trygg i rollen. Poängen är att varje karateka tillför något som instruktör just genom att vara sig själv. Vi kompletterar varandra i dojon.

Body, mind and spirit

Body, mind and spirit

To learn – read

To know – write

To master – teach