Edvin i Honbu-dojo

Edvin Ström reste till Japan i mars 2006. Med hjälp av Conny Shihans karatekontakter fick han möjlighet att träna en kväll i Honbu-dojo (”högkvarteret”, Saiko Shihan Yamaguchis dojo i Tokyo). Det var en mycket spännande upplevelse för honom, som han berättar om här.

Träning i Honbu-dojo

Edvin tillsammans med Saiko Shihan Goshi Yamaguchi under Sensei Chojun Miyagis porträtt.

Edvin tillsammans med Saiko Shihan Goshi Yamaguchi under Sensei Chojun Miyagis porträtt.

På eftermiddagen åkte jag och pappa med Tokyos tunnelbana och buss till Gojukais huvuddojo för att träna karate med förhoppning om att få träffa Saiko Shihan Yamaguchi. Vi blev hjärtligt välkomnade av dem som arbetade på kontoret. Saiko Shihan kom ut och hälsade på oss.

I den lilla dojon tränade en barngrupp först och vi tittade på träningen. Några minuter före träningen bytte jag om och satte mig att vänta medan karateelever kom strömmande. De hade allt från grönbälten till svartbälten och var alla i tonåren.

Efter hälsningen började vi med uppvärmning och stretching. Sedan följde kumite och kihon-ido där tränaren instruerade oss elever. Därefter hade vi kataträning där dom högre graderade instruerade de lägre graderade. Grönbältena körde Gekisai-dai-ichi.

Efter träningen kom de flesta och hälsade på mig och pappa. Som minne fick jag ett diplom där det stod att jag tränat. Höjdpunkten på Japanresan var karateträningen i Saiko Shihans dojo. Förutom Tokyo besökte vi Takayama, Kanazawa och Kyoto.

Edvin Ström