Europaläger i Tjeckien

Årets internationella träningsläger hölls söder om Prag 7-12 juli.

Deltagarna kom från 11 europeiska länder och från Japan kom Saiko Shihan, Yamada Shihan, Gohei Sensei, Nagasaki Sensei samt Anthony Sensei. Lägret gästades naturligtvis även av många Shihans från Europa under ledning av Hanshi De Jong.

Förutom många träningspass hölls även svartbältesgraderingar.

Vi gratulerar Sensei Marika från Stockholm till 4:e dan, samt Alex och Martin från Helsingborg till 1:a dan.

Årets läger var det 27:e europeiska I.K.G.A seminariet och arrangerades av Tjeckiska Gojukai under ledning av Sensei Mika Vlastislav. Sensei Mika skriver i inledningen till programmet att han hoppas att deltagarna inte bara ska uppskatta träningen på plats utan också sträva efter att uppskatta varje dag och ögonblick av livet:

”If I consider this day as the last one, aren´t just this moment and people around me the most important matter in the world? But it is said that it requires utmost effort to achieve perception when our mind is able to enjoy each second of our life. Fortunately, we as students of Karate-do have great occasion to sharpen our minds step by step through permanent training to approach emptiness which is a principal theme of Zen and which leads to full enjoyment of being.”

Tyvärr utnyttjar inte många av Gojukai Seinans medlemmar träningens fulla potential utan lägger allt fokus på den fysiska biten, fast varje träning erbjuder en chans att arbeta också på sin karaktär och personliga utveckling.

Saiko Shihan väljer att i programmet citera Chojun Miyagi Sensei:

”The primary foundation of all things is peace.”

Sedan skriver Saiko Shihan:

”I pray for things to be in peace.

I will strive to keep the peace.

I feel calm and at ease when there is peace.

I will act without hesitation to resolve the problem when troubles occur.

I will put things in proper perspective when troubles occur.

I will cultivate my character and pursue peace.”

 Nästa års läger går av stapeln i Holland, då får vi åter igen chansen att umgås och träna med Gojukai-familjen.

Vår europeiska chefsinstruktör Hanshi De Jong, själv en inspirerande och engagerad instruktör får avsluta med några ord som påminner oss om andan som genomsyrar vår organisation:

”I honestly think that I can speak on behalf of the intire European I.K.G.A, that Saiko Shihan through his inspiring teachings and leadership has been like a lighthouse showing which direction to take. It is up to all of us to move in that direction under our own strength.”

Lägerflaggan överlämnas

Lägerflaggan överlämnas

 

Saiko Shihan undervisar

Saiko Shihan undervisar

 

Mika Sensei

Mika Sensei

 

Bunkai-träning

Bunkai-träning

 

Sempai Karin i farten

Sempai Karin i farten

 

Trevligt läger i en trevlig stad!

Trevligt läger i en trevlig stad!