Conny Shihans Japanresa

Från den 14:e till 28:e augusti var Shihan i Tokyo och tränade med Saiko Shihan Yamaguchi.

Entrén till hombu dojo i Tokyo

Jag visste redan innan jag åkte att augusti var årets varmaste månad, direkt när jag landat i Tokyo fick jag det bekräftat. Första veckan var jobbigast med 34-36 grader, andra veckan sjönk det till 28-30. En och annan regnskur gjorde också att det kändes riktigt behagligt.

Några riktiga ösregn sänkte temperaturen

Förutom vanliga karatepass leder Saiko Shihan andningspass med karatetekniker, långsam kata, sai, parövningar samt en del självförsvarsövningar.

Några av deltagarna på andningsklassen fr v Jaco Minaar Sensei, Kihei Sakamoto Shihan, Saiko Shihan, jag, Gohei Yamaguchi Sensei, Anthony Palumbo Sensei

Ledig tid spenderade jag i någon av Tokyos parker. Favoritparken låg i Kichijoji, en station från dojon

Parken i Kichijoji där jag gjorde mina anteckningar från träningspassen

En av höjdpunkterna var All Japan Goju-kai Championships som hölls på Yoyogi Stadium. Trots nästan 1000 deltagare,  tävlande på 10 matchytor, klarades allt av på 10 timmar! Speciellt katatävlingen höll mycket hög standard.

Yoyogi Stadium Tokyo

Nästan 1000 deltagare tävlade i 23 klasser

Huvudskydd används i de flesta tävlingar i Japan

Tillsammans med Saiko Shihan och hans fru

Sakamoto Shihan, Gohei Yamaguchi Sensei och Saiko Shihan gjorde en fantastisk uppvisning

Jag hann även med ett besök hos Yamada Shihan i Odawara, en och en halv timmes tågresa från Tokyo. Yamada Shihans fru, Yasuko Yamada Shihan, är flerfaldig Masters Champion i kata och en av endast fem kvinnor som har 7 dan JKF. Sonen Kengo har varit bronsmedaljör i kata på Japanska mästerskapen och guldmedaljör på Gojukai-VM 2005.

Hos Yamada Shihan i Odawara

Förutom de vanliga passen tränade jag privat med Saiko Shihan. Betoningen låg på egen träning och tips för undervisning. Allt Saiko Shihan visar ser så lätt och självklart ut, tills man försöker utföra det själv. Man förväntas vara i god form och ges nya utmaningar hela tiden.

Det var mitt åttonde besök i Japan och jag är lika berörd varje gång av den den vänlighet och positiva energi som Saiko Shihan och hans fru förmedlar. Jag är glad att tillhöra Europeiska Gojukai och därmed IKGA, som har denna fantastiska chefsinstruktör.

Conny Helgesson Ferm

Lämna ett svar